Intoarcerea in Yuksom

N-am reusit sa dorm noaptea. Din cauza unui Mickey Mouse care si-a calculat traseul dintr-o parte in alta a cabanei fara sa tina seama de un obstacol: capul meu. Asa ca in momentul in care mi-a trecut prin par am sarit ca electrocutat. Bineinteles ca nu l-am gasit, insa dupa jumatate de ora i-a sarit si lui Sambu somnul, pentru ca s-a trezit cu sobolanul langa ureche, probabil incercand sa-i sopteasca ceva.

In dimineata nu prea vesela care a urmat, ultima a anului 2004, ne-am rostogolit la vale ca ciobanii transhumanti din faimoasa Miorita. Numai ca nu printre oi, ci printre alte vietuitoare, de genul yacilor si soparlelor, pe care mi-am exersat talentul fotografic al aparatului din dotare.

Yaci

Soparla

Cand am intrat in Yuksom, am avut aceeasi senzatie placuta ca in prima zi: un satuc uitat de lume, cald, parca rupt din cartile cu povesti (alea cu Indiana Jones). In drum spre hotel, am trecut prin dreptul chorten-ului pe care il admirasem inainte de a urca. Lucrul progresase uimitor, baza si cupola fiind acoperite integral de ornamente. Imi parea rau ca n-o sa apuc sa o vad pictata, poate data viitoare.

Chorten

Si pentru ca in momentul in care am ajuns la hotel am vazut in oglinda un fel de Yeti barbos, am hotarat sa-i fac o vizita barbierului din sat. Un artist, in felul lui, cu un fular aruncat studiat peste umar si unghiile pictate, inconjurat de afise cu Krishna si consoarta. Am beneficiat de o experienta interesanta, care s-a lasat fara carotide sectionate sau alte intamplari sangeroase, ba dimpotriva, a fost insotita de un masaj viguros al fetei, capului, apoi gatului, spatelui si bratelor, care m-a expediat de acolo plutind.

Barbierul din Sev... Yuksom

M-am bucurat apoi de un dus fierbinte la hotel, care a inlaturat jegul si o parte din stratul de bronz (nu stiu ce era mai intai, jegul, bronzul sau tricoul). Dupa care m-am despartit de Sambu si cei trei purcelusi, Puran, Luxuman si Rajib, nu inainte de a le face cateva cadouri simbolice drept multumire pentru tratamentul regesc pe care mi l-au oferit, mesele copioase, lectiile de nepaleza si caldura cu care m-au inconjurat.

Iar de revelion, daca am dormit cu fata in sus, probabil am sforait.