Incepe aventura in Sahara

Cand a sunat trezirea, am sarit din pat in dus, iar din dus aproape direct in jeep-ul care ne astepta punctual in fata hotelului. Am fost usor dezamagit, pentru ca aventura in Sahara ar fi insemnat un LandRover antic, nu o Toyota LandCruiser penultimul model.

Impreuna cu Cristi (adica fratele meu, pentru cine a ratat primele episoade), japoneza Midori (Jessica renuntase la excursie din cauza unei toxi-infectii alimentare) si Muhammed (ghidul si soferul nostru) am pornit intr-un mini-tur demo al vaii Ameln. Daca am uitat sa va zic, vremea se imbunatatise vizibil (da, se vedea soarele), mai mult ca sigur datorita rugaciunilor lui Houssine.

Oumsnate
Oumsnate
Oumsnate

Pe valea Ameln, la poalele varfului Jebel Lekst (2359 m) am vizitat un alt sat berber, Oumsnate–mai precis o casa berbera traditionala, veche de 400 de ani si pastrata cat mai autentica. Parterul era destinat animalelor, cu un separeu special pentru magarul familiei, primul etaj avea in centru bucataria (care incalzea toata casa) si camera copiilor (parintii dormeau pe jos pe hol), iar al doilea etaj era destinat oaspetilor.

Casa berbera
Casa berbera
Casa berbera
Casa berbera traditionala si stapanul

La plecare am dat peste magarusul familiei, un drac negru si impielitat care alerga neastamparat de colo-incoace si putin a lipsit sa dea peste noi.

Magarus

Cum excursia demo a decurs bine, ne-am intors la Ahmed, am batut palma, i-am dat banii si am pornit la drum, nu inainte de a ne lua ramas bun si de la pitorescul Houssine. In ciuda ploii si a lipsei obiectivelor turistice din Tafraoute, bonomul berber a meritat efortul de a ajunge aici–pana la urma datorita lui plecam spre Sahara.

Daca e sa ne luam dupa ce zic hartile, Sahara incepe la sud de Anti-Atlas, adica la sud de Tafraoute. Si Sahara nu inseamna doar dune si intinderi nesfarsite de nisip, ci si munti, oaze, defileuri si vechi sate berbere.

Excursia a inceput cu o ciudatenie la cativa kilometri de Tafraoute, opera unui belgian, Jean Veran, care in 1984 s-a apucat sa picteze niste bolovani. „Les Belges, ils sont fous!” se amuzase Houssine, insa rezultatul e impresionant. Desi Jean ar trebui sa mai dea pe aici cu un strat de vopsea, daca nu s-a pensionat inca.

Stancile pictate
Stancile pictate
Stancile pictate
Stancile pictate ale lui jean Veran

Drumul (daca pot sa spun asa unor vagi urme de cauciucuri) a continuat spre sud, iesind in cele din urma la sosea. Care n-a tinut prea mult, doar pana am ajuns la cheile Ait Mansour. Care seamana mai putin cu Cheile Bicazului de la noi, si mai mult cu Grand Canyon de la americani. Cu o priveliste superba, plina de palmieri de-o parte si de alta a cararii pe care am parcurs-o pe jos pret de sase kilometri (dupa care peisajul a devenit obositor).

Ait Mansour
Ait Mansour
Cheile Ait Mansour

Dupa jumatatea drumului, palmierii intalniti aveau, mai toti, trunchiul ars, de parca ar fi supravietuit unui incendiu. Ce-a putut sa-mi treaca mie prin cap–e o metoda inventata de localnici pentru a coace curmalele mai repede (teorie alimentata de un usor miros de prune afumate). Mai tarziu Muhammed m-a lamurit ca incendiul provocat intentionat avea dublu scop: alungarea stolurilor de lacuste si distrugerea palmierilor afectati de boala Bayou.

Ait Mansour

Oricum, am degustat curmale direct de la sursa dupa ce Cristi a inceput sa arunce cu pietre in ciorchinii de curmale (cu riscul de a se trezi in cap cu o piatra ricosata, in loc de curmale).

La iesirea din defileu, calatoria s-a transformat intr-un raliu off-road pret de cativa zeci buni de kilometri, ocazie cu care am apreciat confortul suspensiilor Toyotei si am si uitat ca mi-as fi dorit un LandRover din anii ’60.

Sat berber
Sat berber la marginea Saharei

Una dintre tintele zilei erau gravurile preistorice de la Ukas. Le-am admirat destul de amuzat, avand in vedere ca artistul de acum 4000 de ani n-a uitat sa reproduca detalii anatomice esentiale.

Ukas
Ukas
Ukas
Gravurile de la Ukas

N-am inteles, totusi, de ce Ukas e trecut pe harta ca localitate. In afara de un mos care ara desertul cu un magar („les Berbers, ils sont fous!” e randul meu sa zic), n-am vazut decat pietre si capre.

Batranul si magarul
Batranul si magarul

La 6 s-a inserat, asa ca n-am mai oprit in Akka, ci am continuat pana in Tata, una dintre oazele din sudul Marocului. Iar seara de Ajun a constat intr-o cina cu supa harira si kefta tajina, fara brad, fara nuci (ok, au fost portocale) si fara colindatori. Am facut-o un pic pe Mos Craciun, dandu-i cadoul lui Cristi, un tricou cu „Surfing in Taghazout” pe care il cumparasem pe ascuns. Ma consolez cu gandul ca, oarecum, e un Craciun in familie.

Iar pentru ca asa se intampla cand sunt de Craciun departe de casa si prieteni–anul trecut in Himalaya, anul asta in Sahara–ma loveste melancolia si incep sa ma intreb daca faptul ca sunt departe e doar o intamplare sau fug de ceva. Probabil mi-e frica de Mos Craciun!