Orez cu arome

A trebuit sa ne inscriem cu aproape o saptamana in urma la lectiile de gatit ale lui Janet de Neefe, la Casa Luna in Ubud. Janet e una dintre persoanele cele mai influente in bucataria balineza–o australianca, casatorita cu un localnic din Ubud de peste 20 de ani, care a adus bucatele balineze in atentia turistilor si in meniurile restaurantelor locale. Cartea ei, Fragrant rice povesteste ,printre retete, cum s-a incadrat in societatea balineza, trecand prin toate ritualurile–inclusiv cel de pilire a dintilor (balinezii isi pilesc caninii pentru a fi la nivelul celorlalti dinti, pentru a arata ca sunt diferiti de animale).

La piata

Lectiile de gatit au inceput cu un tur de piata, la ora 8.30.


In piata din Ubud

In sir indian, ne-am strecurat printre cosurile cu tot felul de fructe, legume sau condimente, printre femei cu prosoape pe cap–pe care, in fiecare dimineata la 6, cara masa si marfa de vandut, diverse mancaruri delicioase gatite incepand cu ora 2 noaptea.

Am fost singurii curajosi din grup care au incercat dalumen, o bautura cu muuuulta clorofila, facuta dintr-un ‘sos’ de frunze, amestecat cu orez, zahar de palmier si lapte din nuca de cocos. Daca treci peste aspectul de matasea broastei amestecata cu viermi si ulei de motor, arata chiar delicios.


Taraba cu dalumen


Nu sunt chiar viermi, matasea broastei si ulei de motor…


Si e chiar delicios

Incursiunea prin piata a continuat cu fructe, legume si, cel mai interesant, taraba cutitarului local de unde am cumparat un set de cutite facute local, pe care nici un bucatar din Bali nu le-ar da pe cutitele gourmet din Europa. Si am cumparat marfa buna, doveda faptul ca imediat ce am scos cutitul din toc am reusit sa-mi tai un deget pe jumatate.

In bucatarie

Lectiile au inceput cu pregatirea ingredientelor, amestecarea lor si maruntirea pentru sosuri, dupa care s-a trecut la prajitul lor in wok. Nici n-am simtit cum au trecut trei ore, cu Janet povestindu-ne despre obiceiurile culinare ale balinezilor.


Adriana, pregatind pasta de curry intr-un mojar facut din piatra neagra de pe vulcanul Gunung Agung


Ascultand povestile lui Janet, in timp ce pregateam sosul sambal

Unul dintre cele mai interesante aspecte e ca, daca pentru noi orezul e garnitura, pentru balinezi e mancarea principala. Toate celelalte sosuri, salate, carnuri sunt garnituri pentru orez, in cantitati destul de modeste.


Kuah ikan, un fel de curry balinez cu peste

Lectia s-a terminat cu un pranz la care am mancat propriile creatii–kuah ikan (curry de peste), urab pakis (salata de ferigi si germeni de soia), kare tempe (curry din pasta de soia fermentata), mie goreng (taitei prajiti) si inca cateva feluri pe care nu le mai tin minte. Totul udat cu brem, vin din orez fermentat si ceai rece de hibiscus. Absolut delicios!

Pe masa

Nu, nu e vorba de masa din bucatarie, ci de o masa de masaj.

Am lenevit mult dupa pranzul copios de la Casa Luna, suficient cat sa ne simtim motivati sa incercam un masaj balinez, mai ales ca ne impiedicam in fiecare zi pe strada de spa-uri si sali de masaj. Drept urmare, am cedat tentatiei si ne-am trezit asezati pe doua mese la Eve’s Spa, masati de doua balineze tinere incredibil de puternice. Dupa o ora in care am fost ‘framantati’, a urmat o sesiune de mandi lulur, adica un ‘body scrub’ cu ierburi si nuca de cocos. In continuare, am fost spalati cu iaurt, dusati si aruncati intr-o cada cu saruri si petale de flori, unde ne-am murat in compania unui ceai fierbinte de ghimbir.


La un spa balinez

Trei ore au trecut repede, iar somnul de seara ne-a gasit curati, razuiti, frageziti, obositi, numai buni de dormit.
(Bineinteles, neobisnuit cu astfel de delicii, m-am trezit a doua zi intepenit. Au mai trecut doua zile pana cand sa imi revin de pe urma masajului).