Pe urmele lui Brad Pitt si Jackie Chan

Meritam sa dormim ca in vacanta, asa ca nu ne-am ridicat din pat decat pe la 10, pentru a lua micul dejun impreuna cu Midori la un restaurant de pe marginea strazii principale din Zagora. Totul ar fi fost perfect daca un stol de muste nu s-ar fi batut cu noi pentru farfuriutele cu miere si dulceata de portocale de pe masa.

Cafe de Sud
Cafenea in Zagora

Ne-am luat rucsacele in spate si am pornit spre statia de grand taxi, unde a trebuit sa mai asteptam inca 3 persoane care sa se inghesuie impreuna cu noi in mijlocul de transport in comun spre Agdz (interesant nume de oras, nu?). Ocazie cu care am constatat ca ce discutasem deunazi cu un proprietar de buticuri se adeverea: in afara de farmacie, in Maroc nicaieri preturile nu sunt batute in cuie. E pur si simplu o parte din cultura araba. Asa ca am refuzat sa platim 45 de dirhami de persoana pana in Agdz, si am scapat cu doar 25–care, intamplator si datorita ghidului Lonely Planet, stiam ca e pretul corect.

Poarta in Agdz
In fata casei, in Agdz

In Agdz trebuia sa vedem un kasbah vechi, asa ca am mers prin soarele Saharei peste doi kilometri cu rucsacele in spate pana la ruinele cu pricina. Unde niste oameni binevoitori au incercat sa ne explice ca trebuie sa platim un ghid care sa ne arate kasbahul, altfel fiindu-ne interzis sa intram. Noroc ca eram deja de doua saptamani in Maroc si nu mai credeam in ochii sinceri ai localnicilor. Asa ca am ocolit locul cu pricina si am intrat prin alta parte in zona cu ruine. Cristi si Midori au luat-o pe o alta intrare, si pentru urmatoarea ora fiecare a umblat de capul lui, printr-un kasbah nelocuit care putea in orice clipa sa iti cada in cap.

Agdz
Agdz
Agdz
Agdz
Kasbahul din Agdz

La intoarcerea spre centru am avut noroc de o dubita care ne-a scutit de inca doi kilometri prin soare, si am ajuns la timp pentru a prinde un grand taxi spre Ouarzazate. Insa nu la timp pentru a-l prinde pe Brad Pitt, care fusese in Agdz cu trei saptamani inainte, pentru filmarile de la „Babel”.

Spre seara, am ajuns in Ouarzazate, capitala filmului din Maroc, unde s-au turnat zeci de filme, de la Jesus of Nazareth de Zefirelli , la Mumia, Razboiul Stelelor si recentul Kingdom of Heaven a lui Ridley Scott. Si am innoptat la Hotel Royale, unde cica ar fi stat si Jackie Chan.