Adio 2005!

Ultima zi din an ar trebui sa fie momentul unei retrospective, a unei indelungate meditari la ce a fost bun, ce a fost rau, ce a insemnat anul in cauza pentru mine, daca am devenit sau nu un om mai bun si multe alte intrebari care hranesc spiritul pentru anul care urmeaza. Insa am ignorat complet aceasta perspectiva si m-am indreptat spre souq-uri, unde urma ultima zi de shopping pe 2005!

Antichitati
Intr-un magazin de antichitati in souq

Toate aceste zile in Marrakech cautasem un atelier care sa fabrice djembeuri de calitate, pentru ca tot ce gasisem in souq-uri erau niste imitatii nenorocite care sunau spart si aratau ca naiba. Am dat, in cele din urma, peste unul, insa fabrica doar imitatiile de care va spuneam, si nici macar nu era in stare sa faca diferenta intre djembe si ashiko (cele doua tipuri de instrumente de percutie care se gaseau in Marrakech). N-am reusit sa aflu mare lucru de la el, noroc ca, ratacit pe stradutele din medina, am dat peste un lutier, cu care am purtat ceva mai multe discutii, cu putina franceza pe care o stia el si putina araba pe care o stiam eu.

Ashiko
Lutier
Fabricantul de ashiko si lutierul

Am continuat sa haladuim prin souq-ul de mirodenii, am discutat despre piperul lung, grauntele paradisului si alte mirodenii locale (khoudanjal, ras el-hanout) cu Aziz, patronul unui mic magazin, ne-am targuit la sange pentru a cumpara un ceainic si am sfarsit pe cea mai inalta terasa din Djemaa el-Fna pentru a admira un superb apus si forfota din cea mai nebuna piata a Marocului.

Melci
Melci, inainte de a deveni escargots comestibili

Acrobati
Acrobati in Djemaa el-Fna

Henna
Henna
Tatuaje temporare traditionale cu henna in Djemaa el-Fna

Monkey
Maimuta, in Djemaa el-Fna

Imblanzitorul de scorpioni
Imblanzitorul de scorpioni
Imblanzitorul de scorpioni
Imblanzitorul de scorpioni

Imblanzitorul de serpi
Imblanzitorul de serpi

Povestitori
Povestitori in Djemaa el-Fna

Cantaretul la vioara
Violonist

Apa
Vanzatorii de apa din Djemaa el-Fna