O schimbare de aer…

…nu ca ne-am fi plictisit de surfing, ocean, plaja si calmarii maestrului Mbark. Ne-am petrecut oricum dimineata pe plaja din Taghazoute, soparlind la soare si urmarind amuzati cum un parapantist atata cainii de pe plaja.

Pe plaja
Before

Dupa care, din motive obiective (adica existenta unui bancomat, inca neprogramata in Taghazout) si foarte obiective (lipsa valurilor pentru surfing, oceanul fiind plat ca ce stiti voi mai plat), am decis sa facem o scurta incursiune in Agadir.

Agadir e cel mai mare oras de coasta din sudul Marocului, o destinatie de lux pentru francezi si marocanii mai instariti. Desi cunoscut de pe vremea cand anticii se dadeau in barci pe aici, Agadir a fost distrus de un cutremur in 1963, iar regele Hassan II a poruncit sa se toarne un deal (un fel de mormant colectiv) peste vechea medina, si sa se construiasca un nou oras, ceva mai la sud. Asa ca ce vedem noi acum e nou, in stil arhitectural cu influente franceze, curat si plictisitor. Lipseste ce cautam noi, adica farmecul pe care il are, in schimb, Taghazout.

Agadir
Agadir

Ce ma impresioneaza tine, bineinteles, de sfera designului—large scale typography, o inscriptie pe dealul de langa mormantul colectiv, care zice cu litere luminoase noaptea „Sa-ti fie frica de Allah si sa-ti respecti regele”.

Agadir
Agadir