Aid al-Adha

Marocul are, cu siguranta, mult mai multe fete decat am reusit sa vad eu in postura de turist. Mai mult decat oriunde, ceea ce vezi din aceasta postura e ceea ce vor ei sa vezi… si e normal, pentru ca 90% din ce se intampla se intampla in spatele portilor caselor, iar strainii rareori ajung acolo. E ca o linie trasa clar care delimiteaza cele doua zone.

Bab Bou Jeloud
Bab Bou Jeloudm una dintre portile de la intrarea in medina

Azi, insa, Fès a fost orice numai turistic nu. Azi a fost Aid al-Adha, sarbatoarea musulmana cu ocazia sacrificiului profetului Avraam (Ibrahim) catre Dumnezeu. Prilej de bucurie pentru toata lumea in afara de turisti si oi. Turistii nu prea au ce face, pentru ca toata lumea isi ia liber si toate magazinele, buticurile si restaurantele sunt inchise. Pentru oi e si mai rau–sunt sacrificate.

In Fes
In Fes
In Fes
Medina pustie

Toata ziua am hoinarit prin labirintul medinei aproape pustii si ne-am ratacit de nenumarate ori. Prilej cu care am vazut intregul ritual al sacrificiilor ovine. Blegele animale sunt tarate in curtile oamenilor sau in ulite infundate, unde li se taie gatul inainte de a-si da seama ce zi e in calendar. Sunt jupuite rapid iar in strada mormanele de piei cresc. Intestinele sunt curatate si spalate de copii si se scot la vanzare. Capetele sunt puse la fript chiar in strada, pe gratare improvizate din arcuri de saltea. Dupa ce ard ceva timp, sunt frecate cu rumegus pentru a indeparta lana arsa, iar coarnele sunt indepartate cu toporul. Capetele se intorc inca un sfert de ora pe gratar, apoi sunt despicate cu un fierastrau, inainte de a fi servite.

Piei
Cap

La un moment dat incep sa te usture ochii de la fumul de pe stradute.Mai trebuie sa fii atent si sa nu calci in baltile de sange care se scurg in canalizare iar de acolo in oued (raul) Fès, care strabate medina–apa raului e rosie de la atatea sacrificii.

Aid Al-Adha
Aid Al-Adha
Aid Al-Adha

Culmea e ca, desi azi nu munceste nimeni, toti cei pe care-i intalnesti in strada, de la copii de 5 ani la batrani, incearca sa profite de tine ca turist. Esti condus sa vezi tabacariile pustii, vreun restaurant inchis sau o moschee in care oricum n-ai acces–dupa care ti se cer bani, bineinteles.