Lectii de gatit

Leelu Roy, gazda noastra, tine si lectii de gatit. Aproape zilnic.


Leelu

Nu puteam sa ratam, asa ca am stat lipiti doua ore cu ochii pe oalele din bucataria ei, pana cand ne-am lamurit ce e si cum se face fish curry, sambar, thore sau chapati. Rezultatele lectiei au fost ingerate cu multa pofta, mai ales ca sarisem peste micul dejun.



Din oala in farfurie

De Kerala poate ati auzit prima data acum cateva zile, insa vechiul nume, Malabar, e cu siguranta mai familiar. E zona pentru care s-au batut secole la rand arabii, portughezii, olandezii si englezii (si altii mai mici) pentru a controla comertul cu mirodenii. Noi am avut pretentii mai reduse, insa nu puteam pleca cu mana goala, asa ca am batut bazarul din Ernakulam pana cand am dat de amabilul Sunil, care ne-a ametit o ora in magazinul lui, cu piper, cardamon, vanilie, caju, nucsoara, scortisoara si multe alte din astea. Am plecat cu o sacosa care cantarea cinci kilograme, iar usurarea portofelului n-a contribuit foarte mult la restaurarea echilibrului.


Sunil si magazinul lui fantastic de mirodenii

Spre seara, o barca ne-a dus pe Willingdon Island, un alt cartier din Kochi, unde am cautat aproape un ceas pana am gasit ceea ce cautam–templul Ayyappa. Aflasem de la un functionar ca aici urma sa fie un festival si am profitat de ocazie pentru ca sa vedem manifestarile culturale la ele acasa, nu pe o scena si cu subtitrare in engleza.


In templul Ayyappa

Am intrat parca intr-o alta lume, fara reclame la Coca-Cola si Vodafone, fara turisti si fara spoiala artificiala pe care o vazusem in multe locuri. Spectacolul de kathakali a fost cu totul altceva decat ce vazusem cu o seara inainte. Elefantul care cara efigia zeului era imens si ne-a mirat cum a reusit sa faca ocolul templului de trei ori pe o carare ingusta, fara sa ramana intepenit sau sa-l apuce pandaliile de la claustrofobie. Iar spectacolul de percutie care a incheiat manifestarea ar da ceata la multi drummer-i de la trupe consacrate.

Insa cel mai mult ne-a impresionat ospitalitatea localnicilor, care ne-au oferit de la scaune de plastic si prasad (ofranda), pana la explicatii despre ritualuri si o masina la miezul noptii cu care sa ne intoarcem la hotel.