Talciocul din Anjuna

O calatorie in Goa nu e completa fara sa experimentezi bazarul din Anjuna, o plaja intre Arambol si Baga, celebra din perioada Flower Power a anilor ’60, cand hipiotii refugiati aici au ramas fara bani si au inceput sa-si vanda putinul ramas, pentru a mai prelungi perioada de vacanta si rezerva de iarba. Intre timp, insa, localnicii au sesizat potentialul noului brand de retail si au invadat locul, care se anima in fiecare miercuri, la cel mai celebru flea-market din Goa.


Standuri cu de toate

Bineinteles, doar tancuri si pe bunica n-o sa poti cumpara aici (desi nu bag mana in foc, atat timp cat n-am cautat destul). Pe deasupra e o spoiala de balci hindus, cu standuri cu haine, de la camasi albe simple, din in, pana la bluze brodate cu cioburi de oglinda si fustite din margele, bune la bara din localurile de strip-tease sau belly-dance (ok, astea din urma n-au bara..,). Printre ele te impiedici de tarabe cu bratari si zdranganele cat incape, CD-uri piratate, covoare si statuete din ipsos si bronz, cersetori de toate soiurile, turisti cat incape si femei Gujarati sau Lamani de care nu-i chip sa scapi.


Printre ele, daca rezisti la caldura toropitoare si soarele arzator, si daca ai rabdarea mai lunga de cateva ore, reusesti sa dai si peste lucrurile interesante. Tibetanii vand tot felul de antichitati, dintre care majoritatea sunt destul de bun gust incat macar sa incepi targuilelile–coifuri care par de pe vremea lui Gingis-Han (desi sunt mai recente), cranii de animale salbatice placate cu argint si pietre intr-un mod grotesc sau, depasindu-le, calote de cranii umane incadrate de coroane din acelasi metal, sculptate pe interior cu basoreliefuri infatisand tot felul de zeitati incrancenate. Daca insisti, gasesti si hipiotii, ramasi aici si uitati din vremurile bune, care vand cele mai elaborate creatii, ultimele accesorii la moda, bijuterii sau haine cu design unic, obiecte de arta artizanale. Singurul lucru care te face sa-i lasi aici, uitati, e pretul exponatelor, care e inzecit fata de ce gasesti la localnici… Insa uiti si, obosit de negocieri si targuiala, te retragi la o terasa la marginea talciocului, pe langa plaja, unde se gaseste si muzica live.

N-am simtit cum au trecut sase ore si nici cum rucsacul a devenit din ce in ce mai greu cu tot felul de nimicuri, de la cadouri diverse, la haine, masti tibetane sau jocuri ciudate cu tigri nepalezi, condimente si muzica indiana. N-am reusit nici sa cheltuim mai mult de 200 de euro pana cand am decis sa incheiem experienta de extreme shopping, avand in vedere ca aplicarea tacticilor de negociere si hartuire, ratacirea prin labirintul de tarabe, oboseala si rucsacul din spate, plus lasarea intunericului, ne-au epuizat si ne-au trimis inapoi in Arambol, cu dileme existentiale legate de strategia de aranjare a lucrurilor fragile in bagaje.


La negocieri, tragand in jos de pret si in lateral de obiectul dorit