Huanchaco

Ne-am cazat in Huanchaco, un satuc de pescari la zece kilometri de Trujillo, pe malul Pacificului. Agitatia e mai mica, mancarea mai buna, iar privelistea mult mai „de vacanta”.


Plaja din Huanchaco

Pe marginea plajei zac sprijinite caballitos („caluti”), un fel de barcute facute din trestie, care imi aduc aminte de cele de pe insulele Uro de pe lacul Titicaca.

Cabalittos sunt mai degraba precursoarele placilor de surf, pentru ca pescarii le folosesc sa plece in larg la intins plase, si se intorc calare pe valuri. E o arta (sau un sport) pe cale de disparitie, pentru ca batranii sunt singurii care mai stiu sa le faca.

Huacas del Moche

Ne-am lasat convinsi de un taximetrist sa vedem unul dintre zecile de monumente din zona. Huacas sunt piramide construite din chirpici (lut si paie), iar in zona sunt doua dintre cele mai importante, Huaca del Sol si Huaca de la Luna, construite de civilizatia Moche.


Huaca del Sol, vazuta de pe Huaca de la Luna

Moche au trait in zona undeva intre anii 100 si 600 e.n.—aparent migrati dinspre nord si cel mai probabil in legatura cu mayasii. As zice ca destul de avansati tehnologic, din moment ce piramidele au ramas in picioare dupa nenumarate cutremure si inundatii. Faptul ca Huaca del Sol a ajuns la o treime din inaltimea sa initiala se datoreaza spaniolilor care au incercat in 1602 sa gaseasca aur in interiorul ei, deviind cursul unui rau din zona pentru a sapa la baza ei.


Ai-Apaec, zeul suprem Moche

Cu toate astea, e incredibil cat de bine s-au pastrat anumite detalii in interiorul Huaca de la Luna—picturi cu zei si tot felul de figuri de acum 1800 de ani. Desi nu ma dau in vant dupa monumente, a meritat vizita.

Inapoi in Huanchaco

Ne-am intors in Huanchaco pentru un pranz tarziu, si am lenevit pe o terasa pe marginea plajei, aruncand cate un ochi la viata de zi cu zi din sat.


Pe partea opusa plajei, Huanchaco e un traditional sat sud-american


Iar majoritatea localnicilor nici nu baga de seama putinii turisti, vazandu-si de „treaba”

2 comentarii la „Huanchaco”

  1. Ce ciudat ca pe harta alaturata (aia de pe GoogleMap) Huanchaco nu e pe malul oceanului, ci in interiorul continentului.

    Fetita din poza e un fel de „Alinutza” care arunca cu dopuri de plastic in turisti?

  2. Daca te uiti pe harta (cu zoom) la vreo zece km nord-vest de Trujillo, o sa vezi ca Huanchaco e totusi pe malul oceanului. Ceea ce demonstreaza ca, totusi, e vorba de „Calatoriile lui Habarnam” si nu „Aventurile Baronului Münchausen”. 🙂

Comentariile sunt închise.