Acasă la cel mai bogat om din lume

Ok, nu e chiar acasă (deși sultanatul din Brunei îi stă la picioare) și nu mai e cel mai bogat om din lume, de când Bill Gates a lansat Windows’95. Cu toate astea, maiestatea sa Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Al-Mu’izzaddin Waddaulah ibni Almarhum Sultan Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien (ăsta e numele întreg al sultanului) acum câștigă cam 100 EUR pe secundă, adică 8 mil. EUR pe zi. Fără să facă nimic altceva decât să conducă una dintre cele mai mici țări din lume—Brunei.

brunei-map.jpg

Am ajuns în Bandar Seri Bagawan (pe scurt BSB, capitala Bruneiului), după patru ore cu autobuzul din Miri. BSB nu e un mini-Dubai, cum probabil te-ai aștepta la câți bani are sultanul. Banii sunt făcuți din petrol, și se estimează că rezervele de petrol ale Bruneiului vor secătui în 5–10 ani, ceea ce îi ridică probleme serioase sultanului, care s-ar părea că va trebui să mai vândă din colecția de 7,000 de mașini din garaj.

mosque4.jpg

Moscheea Omar Ali Saifuddien, cu modeste acoperișuri din aur și barca regală parcată în fața ei, fix în buricul târgului. Pardon, sultanatului.

Deocamdată, cel puțin, totul pare să meargă excelent—o țară mică, liniștită, fără șomaj, fără criminalitate (exceptând corupția și potlogăriile pe care le fac rudele sultanului), cu un nivel de trai foarte ridicat. Am decis să rămânem câteva zile, să ne bucurăm de o variantă exotică a poveștilor din 1001 de nopți.