Kathakali

Am ramas in continuare in Kochi, asteptand sa treaca mai repede cele patru zile pana cand ar fi trebuit sa fie rezolvat hard discul de la macbook. Si, pentru ca masajul ayurvedic fusese cel putin interesant, daca nu si folositor, am hotarat sa mai incercam o delicatesa din aceeasi zona, Sirodhara. Nu stiam decat ca e benefica pentru zona capului, cu efecte mergand de la ameliorarea sinuzitei pana la calmarea migrenelor, anihilarea stresului si relaxare psihica.

Ne-am infiintat la clinica din Ernakulam la 8 dimineata, eu intamplator cu o durere de cap usoara, si am fost dusi fiecare intr-o camera asemanatoare cu cea din prima zi, cu aspect de dispensar veterinar. Am petrecut apoi o ora intins pe spate, cu ochii inchisi si cu un suvoi de ulei caldut care imi curgea balansandu-se pe frunte. Pe langa faptul ca durerea de cap nu mi-a trecut deloc, mi s-a parut mai degraba o procedura la fel de relaxanta ca si picatura chinezeasca. Asa ca am renuntat la ideea de a face si celelalte doua sedinte recomandate pentru a simti efectele asupra psihicului (si buzunarului).

Calatoria cu feribotul inapoi in Fort Kochi n-a facut decat sa-mi aduca si greata ca bonus peste durerea de cap. Nu m-am riscat si m-am tratat urgent cu o cafea si am fost tratat cu forta de Adriana cu o pastila. Nu stiu care a avut efect, insa durerea a disparut.


Inapoi in Kochi

Toata dupa amiaza am petrecut-o in Mattancherry si cartierul evreiesc, cascand gura la tot felul de antichitati, dintre care 90% false, si magazine de mirodenii si parfumuri.


Antichitati


Vanzator de miresme

Seara am petrecut-o la un spectacol cu traditii din Kerala care, spre surprinderea mea, a fost mult mai interesant decat m-as fi asteptat de la un fel de „digest” care incearca sa condenseze o manifestare care dureaza o noapte intreaga (cum a fi kathakali in 15 minute.



Machiajul in kathakali poate dura si doua ore


Mohinyattam, un dans combinat cu pantomima de o expresivitate deosebita


Karakattam, un dans foarte ritmat



Kathakali, cea mai populara arta dramatica keralana, de obicei punand in scena fragmente din Mahabharata


Theyyam, un ritual de „posedare” prin care actorul devine zeul pe care il interpreteaza