Hai-hui prin Londra

N-am reușit să mă trezesc atât de dimineață pe cât aș fi vrut, pentru a profita la maxim de singura zi turistică din program. Însă, cinstit vorbind, nici nu aveam de gând să mă angajez într-un maraton turistic. La ultima vizită în Londra, acum 7 ani, cele 10 zile petrecute abia îmi deschiseseră pofta.

Prin Soho

Am coborât din metrou în Leicester Square, și ne-am îndreptat spre Soho, printre teatrele și cinematografele de premieră înghesuite în Covent Garden. Am cutreierat magazinele cu instrumente muzicale de pe Denmark Street, cu Bogdana așteptând afară, bătând nerăbdătoare din picior și așteptând să termin cu „boy’s toys”. După un mic dejun sumar în Soho, am plecat spre Design Museum. Pentru că e prea plăcut, nici nu pot să descriu cumsecade senzațiile pe care mi le-au provocat străzile londoneze, Monumentul ridicat în cinstea incendiului din 1666, râul Tamisa sau incredibilul London Bridge. Să zicem doar că am uitat de toate, inclusiv de luna de vacanță care urma, și m-am lăfăit sub un soare de decembrie nesperat de binevoitor.

Strazi in Londra

The Monument

London Bridge

Spre Design Museum

Design Museum a fost singurul punct obligatoriu de pe lista turistică. Am petrecut peste o oră rătăcind prin expoziția lui Eileen Gray, una dintre cele mai celebre femei designer de mobilier ale secolului trecut, și printre creațiile lui Robert Brownjohn, unul dintre designerii cei mai influenți, asociat cu Chermayeff & Geismar. Am redescoperit scaunele lui Tom Dixon, fonturile lui Matthew Carter și o grămadă de altele cu care n-are sens să vă plictisesc. Călătoria s-a sfârșit în Design Museum Shop, unde m-am simțit ca un copil în castelul cu bomboane și a trebuit să fac eforturi supraomenești să nu îmi cheltui toți banii de vacanță pe obiecte semnate Allesi, Philippe Stark sau pe jucării și cărți.

Design Museum

Verdana

Perete

Am continuat plimbarea pe lângă Tower of London, spre Holborn, pe străduțe pline de magazine și nelipsitele pub-uri londoneze, pe lângă St. Paul’s Cathedral, unde o veveriță hămesită și curajoasă a încercat să-și bage botul în sacoșa cu bunătăți de la Design Museum și să ronțăie jucăriile.

Veverita pasionata de design

Plimbarea a continuat fără Bogdana, care avea de susținut o prezentare. Am rătăcit încă patru ore pe lângă podurile Tamisei, fără să apuc să ajung prea aproape de imensul carusel de la London Eye, prin Picadilly Circus, pe Regent Street, strada shoppingholicilor paralelă cu la fel de animata Carnaby Street. Si pur și simplu m-am bucurat cât am putut de mult de atmosfera agitată, fără să mai pot face poze (pentru că uitasem să schimb bateriile la camera foto), încercând să păstrez în minte cât mai mult din Londra până la următoarea vizită.

Regent Street

Doar o cladire

Big Ben

Seara s-a încheiat cu o porție mare de sushi, primele patru episoade din foarte amuzantul serial „My Name is Earl”, o acțiune fulger de înghesuit bagajele într-un stil cât mai compact și reîntâlnirea cu confortabilul Adam, patul pliant.