¡Hola Perú!

Pe cand eram mic, ma intrebam ce s-ar intampla daca as sapa in spatele blocului o groapa adanca, care sa iasa pe partea cealalta a Pamantului. Fantezie care a ramas la stadiul de fantezie, mai ales dupa ce, recent, am avut totusi curiozitatea sa ma uit pe o harta pentru a-mi alege destinatia pentru vacanta de anul asta. Si dupa ce, ignorand perspectiva de a-mi petrece Craciunul si Anul Nou pe o pluta, in Pacific, la sud de Polinezia Franceza, am ales o destinatie mai cuminte. Peru.

Un zbor obositor de 18 ore, cu KLM, cu intarzieri, cu sucuri confiscate la poarta de imbarcare (conform noilor reglementari ale UE, care interzic sa ai mai mult de 100 ml de lichide in bagajul de mana) si cu o escala la Bonaire in Caraibe, un loc in care lumea e prea relaxata—ca peste tot in Caraibe, de altfel.

Aeroportul Bonaire
Aeroportul din Bonaire

N-am fost niciodata un fan al telenovelelor, deci spaniola a fost intotdeauna in afara listei de hooby-uri personale. Mai mult de Habla ingles? si cateva prostii invatate de la colega mea Paulina, n-am stiut niciodata, asa ca am decis sa-mi acord o sansa. Sase din cele 18 ore pe avion am ascultat lectii de spaniola pe iPod, si am trecut (ziceam eu) cu succes de nivelul introductiv. Mai mult, am reusit sa invat propozitii utile de genul ¿Puede decirme cuanto es, por qué lo necesito y quiero tenerlo y quiero comprerlo si no es muy caro? si Que es la situacion politica y economica en Perú ahora?

Am ajuns in Lima la 9 seara, am luat un taxi spre centru si mi-am construit in minte timp de cinci minute prima mea propozitie in spaniola—¿Por favor, puede decir me quanto es la cambio de dollar en nuevo sol?. O mare greseala, pentru ca soferul s-a lansat intr-o tirada care a luat sfarsit abia cand l-am intrerupt cu Errr… Habla inglés?

Plaza San Martin
Plaza San Martin

M-a lasat langa Plaza San Martin, la unul dintre multele hoteluri care se numeau Hotel Belén, dupa numele strazii. Am profitat de ora cat am mai rezistat nedormit, si am facut un scurt tur prin piata, venind in contact cu primele simboluri peruane—Bomberos si Inca Kola.

Bomberos sunt pompierii, care au sediul chiar langa Hotel Belén, si care, vazandu-ma absorbit de masina lor stralucitoare, m-au luat in garaj sa-mi arate doua alte masini antice. Mi-ar fi placut sa stau la povesti cu ei, dar mai am de urmarit telenovele si lectii pe iPod pana cand voi fi capabil.

Bomberos

Bomberos

Bomberos
Bomberos din Lima

Inca Kola e bautura nationala a peruanilor (din 1935!), si se pare ca bate Coca Cola in topul preferintelor. N-am inteles, totusi, de ce e galbena ca urina si are gust de guma Turbo cu surprize…

Inca Kola
Inca Kola