¿Qué es la situación económica y política en Perú ahora?

M-am trezit cu o foame cumplita, pe care am invins-o cu o portie de ceviche, adica cea mai populara mancare in Peru—peste marinat in suc de lamaie cu mirodenii, cu ceapa, papaya si porumb fiert. Un suc proaspat de papaya m-a racorit suficient apoi pentru ca sa-mi permit o plimbare de o ora la sfarsitul careia am decretat ca Lima e cam plictisitoare si ca ar trebui sa imi iau talpasita.

Cheviche
O portie de cheviche in Lima

Grafitti
…si un perete cu grafitti , tot in Lima

In drum spre statia de autobuz, mi-am adus aminte de ce invatasem cu o zi inainte—¿Qué es la situación económica y política en Perú ahora?—pentru ca m-am ciocnit de un grup agitat de manifestanti, aflati de fapt in plina campanie electorala.

Manifestanti

Am luat primul autobuz gasit in statie, care s-a intamplat sa fie spre Pisco, ceea ce a inceput sa contureze un itinerariu. Timp de patru ore am invatat despre imperativ si conjugari din lectiile de pe iPod si am admirat dunele de nisip si Pacificul, care insoteau autostrada Panamericana, la sud de Lima.

Panamericana
Autostrada Panamericana, care strabate toata coasta vestica a Americii de Sud

Partea cu campania electorala m-a urmarit spre Pisco, insa la un mod inedit—lozincile si afisele electorale in Peru nu mai sunt afise pe stalpi, ci litere mari vopsite pe fatada caselor sau, mai spectaculos, pe verasantii dunelor, lizibile de la mai bine de un kilometru. Ma intreb, oare, ce s-ar intampla daca ar gresi copywriterul textul si candidatul ar trebui sa „retraga” afisele de pe piata…

Afise electorale

Afise electorale

Afise electorale
„Afise” electorale, de care Peru e plin

Pisco nu are mai nimic special, spre dezamagirea mea. E pe harta din doua motive. Primul, bautura numita pisco, un fel de brandy din vin alb. Am gustat un coctail cu pisco (la fel de traditionalul pisco sour) si pot sa va asigura ca n-ati pierdut nimic. Celalalt motiv pentru care e cunoscut Pisco e pentru ca eu voi pleca maine dimineata de aici spre Islas Ballestas, o rezervatie naturala destul de mica, un fel de sora mai mica a insulelor Galapagos. Ocazie cu care am mai practicat ceva spaniola, agitandu-ma cu semne si desenand cuvinte timp de doua ore cu o peruanca de la agentia de unde cumparasem biletul pentru insule, care la sfarsit mi-a destainut ca vorbeste engleza, si inca rezonabil.

Pisco

Pisco

Pisco
Pisco