Viata la tara

Ne-am luam ramas bun de la Cipanas, balacindu-ne in apele termale din cada din baie. Starea de curat si bine a durat pana cand ne-am urcat in autobuzul catre Tasikmalaya, escaladand saci cu cartofi si verze si localnici care se uitau curiosi la noi.

Incepuse sa ploua zdravan imediat ce autobuzul a demarat scrasnind din osii, fara ca soferul sa aiba emotiile noastre in curbele stranse. Dupa o ora in care ne-am felicitat ca nu ne-am rostogolit ca sacii cu varza, am coborat in Kampung Naga, un satuc uitat intr-o vale printre vulcanii locului. Am stat cuminti inca o ora sub streasina unui warung, dupa care am coborat in vale, in sat.


In Kampung Naga

Kampung Naga e unul dintre putine sate indoneziene traditionale ramase. Atat de traditionale, incat am avut iminenta senzatie ca abia ce s-a terminat al doilea razboi mondial si japonezii si-au luat talpasita, lasandu-i pe tarani sa isi continue traiul.


Tarani ocupati

N-am stat mult, grabindu-ne sa ajungem inainte de inserat in Tasikmalaya, de unde planuiam sa luam un tren mai departe. Ajunsi acolo, n-am gasit gara, asa ca ne-am multumit sa asteptam un autobuz catre Yogyakarta.

Despre aerul conditionat

De cand ajunsesem in Indonezia, de fiecare data cand cineva intreba si afla ca suntem din Romania, pe fata le aparea expresia aceea, de chiulangiu la orele de geografie. Asa ca am ramas masca sa vad intr-o reclama la aer conditionat (Plasmacluster) ca promova „Coanda air flow”. N-am avut curiozitatea, recunosc, sa intreb pe vreo unul dintre cei care se uitau la televizor in autogara daca stiu ce e aia.

Mai departe, aerul conditionat m-a bantuit tot restul serii. Inteleg ca in Indonezia e cald. Si umed. Am fost incantat ca am gasit bilete la autobuz cu aer conditionat pentru o calatorie de 8 ore. Insa n-am inteles de ce in autobuzele indoneziene, aerul conditionat e setat pe temperaturi care fac iernile romanesti sa para primavara. Efectul Coanda–daca a existat si la aerul conditionat din autobuz–n-a facut decat sa ne lungeasca chinul pana cand am coborat, la 4.30 dimineata, in zapuseala din Yogyakarta.