De la arome plăcute la durian și ploaie

Din fericire, Brunei nu e doar doar un rezultat defazat temporal al ecuației USA + moschei = Brunei, ci are și o parte colorată și delicioasă. Unde puteam altundeva să găsim asta, dacă nu în piețele colorate și magazinele ascunse printre zgârie nori…

market2.jpg

Prin ceața din Pasar Gadong, navigând după satay (frigărui în sos de alune)

market1.jpg

Bineințeles că n-am reușit să facem sampling la toate băuturile colorate din piață

perfume01.jpg

Și nici la toate parfumurile cu nume exotice (Zam-Zam, Sultan of Brunei, Chendana, Raja Isteri)

Accidental, am descoperit și că există și altfel de nuci de cocos. Băusem de câteva ori suc direct din nucă de cocos (India, Indonezia) însă era pe la coada listei… până când am descoperit la o tarabă din Brunei că există două feluri de nuci de cocos: cele din Thailanda și restul. E o diferență cel puțin la fel de mare ca între Miss Thailanda și o turistă englezoaică, divorțată la pensie. Adică imensă. Ne-am îndrăgostit atât de tare de Thailanda din acest motiv, încât am fugit repede la ambasada din Brunei și am depus pașapoartele pentru viză!

coconut.jpg

Fascinantele nuci de cocos thailandeze

În orice caz, n-am putut să nu rezist să încerc un pahar cu suc din bunul meu prieten, durianul. Durianul e cel mai bun fruct din lume (aromă de banane cu iz de alune și textură de mango) dacă faci abstracție de duhoarea emanată (de ceapă putredă și râncedă). E simplu de înțeles de ce fructul e interzis în toate hotelurile din Asia și de ce are milioane de dușmani (nu sunt sigur, poate miliarde). Ultimul dușman declarat a devenit Adriana, care a avut de suferit tot restul zilei din cauza mirosului emanat de mine (iar eu a trebuit să mențin o distanță apreciabilă).

Durian durian-juice.jpg

Durian, cel mai iubit/urât fruct din lume

Pentru ca să o îmbunez pe Adriana, i-am propus o croazieră cu un water-taxi (ahaaaa, veți spune, deci există taxiuri în Brunei) pe apele din jurul capitalei, pentru a admira apusul soarelui, palatul sultanului (altfel ascuns privirilor muritorilor), moscheile și jungla din jurul capitalei.

Am negociat agresiv cu un barcagiu (pardon, taximetrist), pentru o croazieră romantică de o oră. Blestemul durianului însă a continuat, pentru că doar romantică n-a fost croaziera—a început să plouă torențial după cinci minute după ce ne-am urcat în barcă.

boatman.jpg

Turna atât de tare, încât n-am reușit să scoatem nasul de sub umbrele, așa că n-am avut parte nici de priveliști excepționale. Mai mult ne-am adăpostit cu barca pe sub podurile din Kampung Ayer, cealaltă față a BSB-ului—mii de case sărăcăcioase pe piloni, o adevărată Veneție orientală, contrastând puternic cu luxul Bruneiului.

kampung-ayer.jpg

Kampung Ayer. Nu, nu aici locuiește sultanul.

Am rezistat 45 de minute până când am realizat că nu există șanse ca ploaia să se oprească, dar că există șanse ca barca să se umple cu apă înainte de sfârșitul croazierei noastre romantice. Când am ajuns din nou pe ponton ne-am bucurat nespus de mult de senzația de pământ solid sub picioare (amestecată cu mirosul de frigărui satay), și ne-am tras sufletul. Am mai chinuit-o pe Adriana doar cu încă două minute în ploaie, pentru că nu puteam pleca din Brunei fără să fotografiez cadrul de mai jos, extrem de popular în toate broșurile turistice.

mosque3.jpg

Moscheea Omar Ali Saiffudien