Soparla din farfurie

Peru are mai multe delicatese decat m-as fi asteptat. Motiv pentru care nu ni s-a parut deloc deplasat sa pierdem aproape patru ore pe autobuz pentru a ajunge in San Pedro de Lloc, un sat pierdut in mijlocul desertului pentru a lua pranzul.

Nu orice pranz, ci ceviche de lagartito, o specialitate care se gaseste doar in San Pedro de Lloc. Ce e lagartito? O soparla destul de uscata si cu un schelet… abundent. O adevarata aventura gastronomica, in completarea celor deja avute. Si, va asigur, nu e ultima!


Ceviche de soparla

Gata cu 2009!

Ne-am intors in Huanchaco pentru a incheia anul pe malul Pacificului, pregatiti de o fiesta in stil latino. In spiritul traditiei—care zice ca trebuie sa ai cat mai multe lucruri galbene la trecerea in noul an, pentru a-ti purta noroc—ne-am cumparat lenjerie intima galbena de la unul din zecile de standuri cu asa ceva.


Lucrurile galbene poarta noroc


Tot traditia zice ca trebuie sa dai foc lucrurilor vechi…

Am tot asteptat fiesta la miezul noptii, insa in afara de obisnuitele artificii, agitatia din strada a fost neasteptat de „obosita”.


2010 pe plaja

Si uite-asa s-a terminat si 2009, un an mai lung pentru noi cu 12 ore, adunate din diferente de fus orar din calatoriile din Indonezia (5 ore) si de acum, din Peru (7 ore).

La Multi Ani!

Curandero Chino Tuno

Herborista. Curandero. Shaman. Brujo. Toate denumirile sunt folosite, de fapt, pentru o singura profesie—cea de vraci. Interactionasem cu unul dintre ei acum trei ani, in imprejurari nu foarte fericite, in urma unui accident de motocicleta in Anzi. Rezultatul fusese o vindecare miraculoasa aproape a piciorului lovit.

In nord, zona cu cea mai mare densitate de curanderos e in munti, langa o laguna cu proprietati magice aproape de satul Huancabamba. Asta ar insemna opt ore cu autobuzul de la Trujillo la Piura, inca opt de la Piura la Huancabamba (in cel mai bun caz, pentru ca in munti ploua iar drumurile nu sunt asfaltate), inca doua cu o camioneta de la Huancabamba la Salinas, dupa care doua ore pe cal pana la laguna. Am renuntat cu parere de rau la traseul asta, pentru ca n-am mai ajunge la timp inapoi in Lima pentru a prinde avionul spre Iquitos.

Chino Tuno

Cu toate astea, n-am ramas chiar cu buzele umflate. Aflasem ca in zona e unul din cei mai renumiti curanderos, Eduardo Calderon, cunoscut ca ‘El Tuno’. Taximetristul care ne-a ajutat sa-l cautam ne-a spus ca El Tuno a murit de ceva timp, insa ca fiul sau, zis Chino, traieste in Las Delicias la zece kilometri la sud de Trujillo.


Chino Tuno, fiul faimosului curandero Eduardo ‘El Tuno’ Calderon

Chino ne-a primit foarte entuziast cand a auzit ca suntem interesati de traditiile locale de curanderismo. E singurul dintre cei 14 copii ai lui Eduardo care a continuat meseria tatalui sau, si e Maestro Curandero cautat de toti din regiune. De fapt, inaintea noastra, cat am asteptat, intrasera doua tinere (dintre care una cu probleme in dragoste, ne-a zis mai apoi Chino) si un avocat din Trujillo.

Am stat la taclale cu vorbaretul vraci timp de mai bine de trei ore. Ne-a povestit despre viata tatalui sau, despre cat de multi sarlatani practica curanderismo doar pentru a satisface curiozitatea pentru droguri a turistilor, in conditiile in care meseria e de fapt legata de cunoasterea plantelor si a remediilor. Asa am aflat o gramada de lucruri interesante despre traditiile locale si modul in care se vindeca sau sunt diagnosticate tot felul de boli.

De exemplu, in zona se gaseste o rasa aparte de caini, Viringo sau perro calato—caini fara par. Si, pentru ca temperatura corpului lor e foarte ridicata (peste 40 de grade Celsius), sunt folositi la tratarea racelilor, pneumoniilor si a altor boli. Cum? Simplu, se ia cainele, se pune pe zona din corp afectata (sa spunem piept) si se incearca mentinerea lui acolo cat mai mult timp (cu sau fara biscuiti).


Perro calato, cainele fara par

Insa cea mai ciudata practica e limpia con cuy, prin care un porcusor de Guinea e folosit pe post de tomograf, pentru a diagnostica afectiunile pacientului. Din nefericire, diagnosticarea presupune sacrificarea animalului la finalul ritualului.

Cat timp Chino ne-a povestit despre diagnosticul cu cuy, sotia lui a tras o fuga pana in vecini de unde a cumparat doi—un mascul si o femela. Am mers cu totii in „cabinetul” vraciului, practic o camaruta din spatele casei, unde Chino a inceput diagnosticarea.

Pentru inceput, Chino mi-a pus porcusorul pe cap, pulverizand din gura (practic scuipandu-ma) un lichid galben dintr-o sticla murdara. Apoi a inceput sa frece animalul de tot corpul meu, din cap pana in picioare, insistand pe anumite zone energetice. In tot acest timp, a reluat explicatiile pe care ni le daduse inainte. Computer tomografie exista doar in Lima, si e scump. Majoritatea peruanilor nu si-ar permite, asa ca apeleaza la un curandero si la metoda cu porcusorul—prin frecarea lui de tot corpul uman, se transfera energiile negative de la om la animal. Porcusorul e considerat un fel de receptor, extrem de sensibil, si toate afectiunile pacientului au impact imediat asupra organelor animalului.


Limpia con cuy

Dupa mai bine de cinci minute in care porcusorul a fost frecat de toate partile corpului (cu doar mici exceptii intime) a urmat partea sangeroasa a diagnosticului—Chino a despicat dintr-o miscare porcusorul, expunand pe rand organele interne. „El corazón está bien”, mi-a zis, aratandu-mi inima cat unghia degetului mic, pulsand in palma. Probabil ca doar curiozitatea fata de traditie (si experientele din facultatea de medicina) mi-au invins o repulsie care ar fi fost normala pentru un ritual atat de sangeros.

Chino a continuat cu expunerea pe rand a organelor porcusorului, explicandu-mi ca am ceva probleme la stomac si ficat, si ca ar fi bine sa beau mai multa apa la cum arata rinichii mei (in fine, ai porcusorului). Apoi, Adriana a trecut prin acelasi ritual, de la cap la coada.

Am mai stat inca vreo ora de vorba, pana cand ne-am trezit ca deja petrecusem cam jumatate de zi cu Chino, si poate omul are treaba, insa nici vorba—omul era foarte incantat sa povesteasca despre traditiile meseriei. Ne-a cerut pana si adresa, sa ne trimita o carte postala, iar in cele din urma ne-a condus pana la strada principala, pe motiv ca zona in care locuia era destul de periculoasa.

Tot drumul inapoi spre Huanchaco si tot restul serii ne-am intrebat daca faptul ca ritualul nu ne-a ingrozit prin cruzimea lui e pentru ca suntem excentrici sau pentru ca incercam sa respectam si sa intelegem o traditie locala, veche de mii de ani. N-am gasit un raspuns, insa mi-am adus aminte ca si in laboratoarele din lumea civilizata, porcusorii de Guinea au aceeasi soarta, diferenta fiind doar niste eprubete sau halate albe.

Huanchaco

Ne-am cazat in Huanchaco, un satuc de pescari la zece kilometri de Trujillo, pe malul Pacificului. Agitatia e mai mica, mancarea mai buna, iar privelistea mult mai „de vacanta”.


Plaja din Huanchaco

Pe marginea plajei zac sprijinite caballitos („caluti”), un fel de barcute facute din trestie, care imi aduc aminte de cele de pe insulele Uro de pe lacul Titicaca.

Cabalittos sunt mai degraba precursoarele placilor de surf, pentru ca pescarii le folosesc sa plece in larg la intins plase, si se intorc calare pe valuri. E o arta (sau un sport) pe cale de disparitie, pentru ca batranii sunt singurii care mai stiu sa le faca.

Huacas del Moche

Ne-am lasat convinsi de un taximetrist sa vedem unul dintre zecile de monumente din zona. Huacas sunt piramide construite din chirpici (lut si paie), iar in zona sunt doua dintre cele mai importante, Huaca del Sol si Huaca de la Luna, construite de civilizatia Moche.


Huaca del Sol, vazuta de pe Huaca de la Luna

Moche au trait in zona undeva intre anii 100 si 600 e.n.—aparent migrati dinspre nord si cel mai probabil in legatura cu mayasii. As zice ca destul de avansati tehnologic, din moment ce piramidele au ramas in picioare dupa nenumarate cutremure si inundatii. Faptul ca Huaca del Sol a ajuns la o treime din inaltimea sa initiala se datoreaza spaniolilor care au incercat in 1602 sa gaseasca aur in interiorul ei, deviind cursul unui rau din zona pentru a sapa la baza ei.


Ai-Apaec, zeul suprem Moche

Cu toate astea, e incredibil cat de bine s-au pastrat anumite detalii in interiorul Huaca de la Luna—picturi cu zei si tot felul de figuri de acum 1800 de ani. Desi nu ma dau in vant dupa monumente, a meritat vizita.

Inapoi in Huanchaco

Ne-am intors in Huanchaco pentru un pranz tarziu, si am lenevit pe o terasa pe marginea plajei, aruncand cate un ochi la viata de zi cu zi din sat.


Pe partea opusa plajei, Huanchaco e un traditional sat sud-american


Iar majoritatea localnicilor nici nu baga de seama putinii turisti, vazandu-si de „treaba”

Orasul primaverii

Am reusit sa dormim in autobuz pana cand ne-a aruncat cu tot cu rucsaci, la 7 dimineata, in autogara din Trujillo. Peruanii il stiu ca „orasul eternei primaveri”, si e destul de primavara aici daca esti optimist. Altfel, ai fi zis ca e octombrie si sta sa ploua.

Cu toate astea, oamenii locului par optimisti referitor la vreme, si se risca. Niciunul n-avea umbrela, iar altii mai curajosi se exprimau artistic cu creta pe asfalt. Orar a Jesús que no llueva!.

Altfel, orasul e ca multe altele din Peru—Plaza de Armas in centru, plina de oameni chiar daca e luni, multa agitatie si mancare buna.


Cladirile coloniale din Trujillo

Cu toate astea, am admirat mai degraba placutele de faianta pictate migalos cu numele strazilor (deh, ce sa-i faci, deformatie profesionala).



Cevicheria Sonia

Azi am continuat experientele gastronomice. N-are sens sa va plictisesc decat cu una, deosebita insa—ceviche la Sonia, despre care aflasem dintr-un episod No Reservations al lui Anthony Bourdain (pe care il puteti vedea mai jos).

Ma asteptam sa fie mai usor de gasit, insa a trebuit sa sapam ceva timp prin carti de telefoane, sa intrebam tot felul de taximetristi, pana cand am dat de ea in Chorillos, o suburbie dubioasa de la periferia Limei. Am avut noroc ca am ajuns cu jumatate de ora inainte de pranz, pentru ca am ocupat una dintre ultimele mese libere.

Cevicheria Sonia e un mic restaurant de familie, al unui pescar din Chorillos (Freddy), care prinde chestiile pe care Sonia, sotia lui, le transforma in delicioase ceviche. Bineinteles, au ajuns si pe masa noastra cat de repede. Din pacate, in noi au incaput doar doua variante de ceviche din lista din meniu.


Ceviche de la casa, specialitatea Soniei


Un turist hamesit

Turul de forta a fost reprezentat de leche de tigre si leche de pantera, doua paharele de „suc” de la prepararea ceviche—extrem de sarat si de intens ca gust, insa n-am fi putut sa plecam fara sa le incercam!


Laptele de tigru si de pantera

In final, inainte de a ne urca in autobuzul care ne duce din Lima spre Trujillo, va dau de treaba cat noi dormim: retete de ceviche de la Gaston Acurio, unul dintre cei mai „tari” bucatari peruani.

De la peste la porc (de Guinea)

Cu o seara inainte ajunsesem in Lima si am preferat un loc cunoscut, langa piata San Martin, unde ajunsesem si acum trei ani—Hotel Bélen. Am adormit instant, iar a doua zi dimineata am scos nasul afara, adulmecand o Lima care nu s-a schimbat aproape deloc.

Quierolo

N-a fost greu sa-mi aduc aminte nici de prima mea interactiune cu gastronomia peruana, asa ca impreuna cu Adriana am luat micul dejun intr-o taverna pitoreasca, Quierolo, asa-zisa a artistilor.

Am inceput, cum altfel, cu ceviche, mancare traditionala. Adica peste crud, marinat zece minute in suc de lamaie cu condimente, garnisit cu prea multa ceapa cruda si nelipsitele cartof si porumb fiert. Mmmmm…. delicios!


Chevice de lenguado

Arta, dom’le

Dupa un brunch sanatos, e nevoie si de ceva „mancare” pentru creier, asa ca ne-a iesit accidental in cale o expozitie a doi frati, Rember si Santiago Yahuarcuani. Sper ca preferati niste poze in locul a doua pagini de critica literara, asa ca iaca:

Plaza de Armas

Fiecare oras peruan are in centru o Plaza de Armas, asa cum probabil avem si noi in fiecare oras o Piata a Unirii (si eventual o strada Stefan cel Mare). Numele vine de la depozitele de arme si praf de pusca pe care spaniolii le aveau in garnizoana din apropierea nelipsitei catedrale din piata centrala, gata de reactie in orice moment.

Acum, nu stiu daca trupele de parada care au aparut imediat ce am ajuns noi au dat dovada de viteza de reactie, sau pur si simplu a fost o coincidenta. Cert e doar ca eram pe cat pe ce sa fiu calcat cand faceam poze.


La parada, in Plaza de Armas

Cu vaca…

Am tinut neaparat sa bem un pisco sour, bautura tot traditionala, din albus de ou si din distilat de vin alb. Si, deformatie profesionala, am ales pentru asta barul cu cel mai bun nume si cel mai tare logo—El Gaucho Y La Vaca.


Salud!

… si cu porcul!

Pentru ca trecuse ceva timp de la cheviche, ne-am ametit binisor de la un pahar de pisco rece si bun. Si, pentru ca se apropia si seara, ne-am decis sa-l stingem cu o cina tot traditionala. Carne de porc (ok, purcelus pentru sufletele mai sensibile). De Guinea. O mancare traditionala a incasilor, care aveau tarcuri cu zeci sau sute de cuy, cum e cunoscut purcelusul de Guinea in meniurile din Peru.

Pentru curiosi: nu ne-a impiedicat nimic sa savuram cina, pentru ca animalul din farfurie nu aducea deloc cu chestiile alea pufoase si grasune din pet-shop! Si pentru ca l-am udat cu o carafa de chicha morada, o bautura usor fermentata, din porumb negru.


Cuy, un porc mai mic si de Guinea

Din nou in vacanta

Anul asta Habarnam & prichinduta au plecat ceva mai tarziu in vacanta—din Bucuresti spre Amsterdam, apoi spre Lima inca 13 ore. Cei de la KLM in sfarsit au apreciat ca le sunt client fidel, astfel incat au adaugat in sistemul de inflight entertainment si ceva pe placul meu.

De ce din nou o luna in Peru, se vor intreba multi. Simplu. Pentru ca trei saptamani in jungla amazoniana nu se compara cu nici o alta experienta avuta. Aventura la maxim, experiente inedite si multe altele (daca n-ai citit despre aventurile anterioare in jungla, poti incepe de aici).

Gata pe azi! Povestile interesante incep de maine!