Totul din nucă de cocos

Obsesia noastră pentru nucile de cocos ne-a dus invariabil la o școală de gătit, a unui chef local faimos (inclusiv vedetă TV)—Chiang Mai Thai Cookery School.

Lecția de gătit (o zi întreagă), a început în piață, printre miresme de pește proaspăt, legume și fructe. Am cumpărat cu mâna noastră ingredientele—tăiței proaspeți, frunze de kaffir lime, coriandru și creveți (cei din urmă încă mișcau când Adriana i-a transportat de pe tarabă în sacoșă…).

market1.jpgbuying-shrimp.jpg

În piață la cumpărături

Au urmat câteva ore de teorie îmbinată cu practică, în care am învățat cum combinăm legumele cu sos de pește fermentat, ardei iuți, sos de soia, frunze de kaffir lime și de lemongrass pentru a scoate adevărate bucate delicioase.

adriana.jpgmarius.jpg

Prichinduța și Habarnam „la butoane”

noodles.jpg

Tăiței cu carne de pui și sos dulce de soia

curry.jpg

În ordine—pui cu caju, respectiv curry galben (și roșu) de pui

shrimps.jpg

Salată de creveți fierți în lapte de cocos

bananas.jpg

Banane fierte în lapte de cocos cu aromă de pandanus

Bineînțeles, majoritatea felurilor pregătite au pe undeva prin ele nucă de cocos (sub formă de lapte sau cremă) și sunt iuți de îți ies pe nas (chiar și pentru noi)—mai ales că mâncărurile nu sunt foarte grase pentru a mai dilua iuțeala (cum e cu bucătăria indiană). Însă cu mult orez și răbdare, reușești să le stingi.

Am găsit până și o sursă mai apropiată pentru ingrediente (bineînțeles, de pe Internet) când vom ajunge în România și nu vom găsi în grădina bunicilor lemongrass, galangal și kaffir limes.